Test dig selv: hvor kreativ du er?

Jeg har egentlig aldrig følt mig særlig kreativ som barn. Jeg voksede op i en lille flække i Sønderjylland hvor definitionen af kreativitet, lige kunne strække sig til billedkunst og formgivning.

Jeg har aldrig kunne tegne en lige streg og da vi i formning skulle pølse et askebæger op i ler (det var jo 80’erne), lignede det mest af alt efterladenskaberne fra en Sanktbernhardshund

Alligevel har jeg i de sidste 20 år levet (godt) af min kreativitet. Der var nemlig en ting underviserne i Sønderjylland havde overset. 

Kreativitet handler ikke om at kunne tegne. Det handler heller ikke om man kan bruge sine hænder. Kreativitet er et mindset, og det er et mindset alle kan lære. 

Da jeg var barn, ville jeg meget hellere have en papkasse, end jeg ville have legetøj. For med en papkasse kunne jeg bygge, lige det jeg ville. 

Jeg kan huske en gang, jeg havde fået fingrene i en stor flyttekasse. Jeg bandt snore til alle hjørner, som jeg forbandt til en sort affaldssæk. Affaldssækken hejste jeg op i en snor over ledningen til loftslampen.

På gulvet klippede jeg skyer af noget hvidt filtstof, min mor havde liggende.

Pludselig var det ikke længere en papkasse, men et luftballon der svævede højt over skyerne. Jeg kunne bruge timer i min luftballon og sidde og drømme mig væk.

“Det er da super kreativt”, ville nogle måske sige. Men det var jo ikke mig, der havde opfundet luftballonen. Jeg havde jo bare lavet en billig kopi, der ikke engang kunne flyve.

Det gik først op for mig senere i livet, at kreativitet ikke handler om at opfinde den dybe tallerken fra bunden. Kreativitet handler om at sammensætte eksisterende elementer på nye måder. 

Ligesom jeg, med kreativitet, kunne få en flyvende luftballon ud af en papkasse, en affaldssæk, lidt snor og to meter filtstof, kan man som medarbejder bruge kreativitet på at finde løsninger på problemstillinger ved at kombinere eksisterende elementer.

Netop derfor er kreativitet en af de absolut vigtigste egenskaber, at kunne mestre, uanset hvem man er og hvad man arbejder med.

Og her er der mange der skynder sig at smide trumfkortet: “en bogholder skal vel ikke være kreativ?”

JO. Tænk hvis det havde været din bogholder, der havde tænkt tanken at kombinere automatisering med bogføring af bilag.

Noget andet der er overset, når det kommer til kreativitet, er rammer. Ved at skabe nogle rammer at være kreativ inden for, gør vi det meget nemmere at tænke ud af boksen.

I mit koncept Coffee Break Innovation starter vi systematisk med at skabe de kreative rammer, som vi efterfølgende arbejder inden for. 

For at give dig en smag på hvordan det er at arbejde inden for rammer, har jeg i overskriften lovet dig en lille test. Den kommer her.

Det er en sjov lille opgave der hedder 30-circles. Opgaven går ud på at omdanne så mange cirkler som muligt til genkendelige elementer på 3 minutter. (Der er et link til en PDF nederst)

Her er et par eksempler:

30_circles_tegninger

Ved at sætte en “ramme” som eksempelvis at skulle tage udgangspunkt i en cirkel, bliver det nemmere at få idéer. Samtidig er det også der, hvor det bliver sjovt at udfordre rammerne, som hvordan man eksempelvis kan kombinere mere end én cirkel.

Når man arbejder med Coffee Break Innovation lærer man:

> At være kæberaslende effektive når I skal tænke nyt
> At definere de rigtige mål der skaber rammer og afføder idéer hos dig og dine kolleger
> At provokere jer selv til at få idéer I ellers IKKE ville have fået
> At arbejde med powerspørgsmål der guider og inspirerer
> Hvordan kombinationen af alenetid og samskabelse øger jeres potentiale
> At give feedback, der bygger videre på hinandens idéer

Hent PDF med opgave

//Dan Ravn, foredragsholder & idéfacilitator

Tel. 5050 7063

Jeg designer metoder og værktøjer, så I kan udnytte jeres kreative potentiale til at skabe forandring og innovation.