Ét super enkelt trin til at skabe flow i jeres brainstorm

Har du børn eller kæledyr? Så kender du helt sikkert følgende følelse.

Jeg har ingen børn, men jeg har en hund. Faktisk er det ikke bare en hund. Det er verdens sødeste hund. Han er så sød, at jeg får ondt i kindbenene af at smile, når jeg kigger på ham.

Og hvis der er nogen, der er uheldige nok til at spørge, om ikke jeg har et billede, de må se, kommer de hurtigt til at fortryde. 39 varianter af hvert billede, bare for at være sikker på at fange det helt rigtige øjeblik. Når jeg 20 minutter senere bliver stoppet med sætningen “Ja så tror jeg vidst nok, jeg har set rigeligt”, bliver jeg helt forbavset, og kan jo ikke begribe, hvorfor vedkommende dog vil gå glip af album 2,3 og 4. Vi mangler jo også dengang, hvor han hoppede op på en træstamme ude i skoven?.

Er der derimod en ven eller veninde, der med begejstring i øjnene står med 12 Gigabyte billeder fra deres skaldede barns ét-års fødselsdag, føles det pludselig som en dans på roser at vælte på cykel med fortænderne først i sammenligning.

Og det er ikke fordi jeg ikke kan lide børn, men hvor andre ser  yndige prinsesser med nuttede smilehuller, ser jeg uglede bakteriebomber med 11-taller og savl på maven.

Men sæt så i stedet to nybagte mødre sammen, eller to der netop har fået deres første kæledyr. Når de når til album 4, spørger de med længsel i stemmen “Er der ikke flere?”

Professionelt sker der nøjagtigt det samme. Når vi er på “bølgelængde” kommer vi i flow, hvor vores begejstring smitter af på hinanden, og vores energi skaber mere energi og åbner op for muligheder og nye idéer. Men dét der i virkeligheden sker, er at vi er enige og derfor strømmer idéer og tanker afsted.

Vi er enige om retningen vi går i, og den energi, der ellers skulle bruges på at overbevise andre om en retning, kan nu bruges på at udforske.

Men hvad så når vi ikke er på “bølgelængde”? Skal vi undgå de kolleger, og så kun brainstorme med de kolleger, vi er på bølgelængde med?

Det mener jeg ikke. Jeg mener altid, at diversitet har potentiale til at føre gode ideer med sig.

Men i stedet for, egoistisk at sidde med hver sit “fotoalbum”, må man vælge de bedste billeder ud, og lægge dem i en bunke med de andres.

Så drop den ivrige brainstorm, hvor det bare handler om at råbe højest, og start et andet sted. Nemlig at lade hver deltager definere de retninger de gerne vil udforske.

Hver deltager får ti blanke kort og skriver nu åbne spørgsmål – ét pr kort – som de mener er spændende at udforske. Når alle deltagere har skrevet deres ti spørgsmål ned, bliver alle kortene blandet.

Træk et kort og sæt en timer på ti minutter. Nu er det alle deltageres opgave at generere så mange ideer og tanker til det aktuelle spørgsmål.

Inden for de ti minutter er det ikke tilladt at bevæge sig andre steder hen, end den retning spørgsmålet peger. Efter ti minutter kan man vælge at fortsætte med fri fantasi, hvor man altså ikke længere er bundet af spørgsmålet. Eller man kan vælge at trække et nyt kort.

Denne metode er super enkel, men enormt effektiv, fordi den fokuserer deltagernes mindset i den samme retning, og samtidig får alle lov til at få indflydelse på den retning man går.

Synes du om metoden, så lad andre få gavn af den også – hjælp med at dele den på LinkedIn.