Gode idéer – og hvad så?

Denne artikel hjælper jer med at eksekvere på jeres idéer, når I brainstormer. For at gøre pointen skarp, skal vi lige forbi noget løst maveskind, men hæng i. Det bliver godt!

Jeg er lige kommet hjem fra træning. Det dejlige ved at være selvstændig er, at man kan træne på tidspunkter, hvor man nærmest har det hele for sig selv. I dag var kun mig…nå ja.. og så 15 modeller med sixpacks så skarpe, at de fik mig til at ligne en søko med luftvejsproblemer og blege ben. Hold kæft hvor er det uretfærdigt. Jeg træner, lever sundt og er god mod dyr. Hvorfor er det så, at min mave skal folde sig elleve gange, når jeg bukker mig ned for at binde mine sko?

Jeg er ikke overvægtig. Overhovedet. Bare forfængelig. Forfængelig fordi jeg for to år siden havde et væsentligt strammere maveskind, end jeg har i dag.

Men for to år siden havde jeg en personlig træner. Vi mødtes hver mandag morgen, og det første han sagde var “nå Dan – nu håber jeg, at du har holdt den plan, du har lovet mig. Lad mig høre, hvor godt det er gået”.

Jeg var 100% engageret, og jeg skammede mig jo nærmest, hvis der var en uge, hvor jeg ikke kunne træne.

Men en dag kom min indre sønderjyde op i mig, og jeg tænkte “det kører det her, jeg har da ikke brug for en personlig træner – det er desuden også alt for dyrt”, så jeg tog mine træningssko og vinkede farvel til til slavepiskeren.

Den første tid gik det rigtig fint, men pludselig skete der det, der også sker på de fleste arbejdspladser. Jeg fik for travlt. For travlt med arbejdet, for travlt med personlige projekter, for travlt med at spise Nutella direkte fra krukken og for travlt med at drikke kolde øl i solen.

Jeg holdt aldrig op med at træne, men det blev bare aldrig lige så seriøst og professionelt, som dengang min træner havde bolden, fulgte op, og var tovholder på, hvornår jeg skulle gøre hvad og hvorfor.

Nok om mit maveskind, for hvad har det egentlig med jeres idéudvikling at gøre? Det har det med det at gøre, at hvis ikke I har en tovholder, når I arbejder med idéudvikling, så spilder I jeres kostbare tid.

Når jeg er ude at facilitere brainstorms for virksomheder, anbefaler jeg dem altid at købe et klippekort, så jeg bliver tovholder og tager deres idéer videre til næste skridt. Jeg sørger med andre ord for at få samlet op flere dage, uger og måneder efter at idéerne har bundfældet sig.

Jeg ved nemlig af bitter erfaring, at hvis der ikke er en helt klar plan for, hvem der har bolden, så sker der lige præcis det, at der ikke sker en skid.

Alle deltagere har haft en fantastisk dag, og alle er enige om, at det var nogle vildt gode idéer, der kom på banen. Men hvor mange idéer lever videre efter et halvt år?

Det skyldes jo ikke dårlige intentioner, men simpelthen manglende tid og forpligtelse. Og som regel bunder det i, at der ikke er nogen, der har bolden. Og hvis der er, ved den person måske ikke helt hvad han eller hun skal gøre for at komme videre, og desuden er der jo ikke nogen deadline, så det kan liiiige vente til i morgen.

Hvis det lyder bekendt, har jeg et meget simpelt værktøj til dig. Det kan virke banalt, men det bygger på nogle afprøvede adfærdsprincipper, der kan have en afgørende betydning for, om der bliver fulgt op eller ej.

Det ene adfærdsprincip handler om at forpligte sig skriftligt, og det andet handler om at synliggøre processen.

Det er et simpelt ark, som deles ud sidst på dagen. Hver deltager vælger nu én idé, som de vil gå videre med. På arket udfylder de, hvordan og hvornår de vil sørge for at komme i mål med deres idé.

Jeg vil gerne forære dig arket lige her, og du må bruge det, lige så tosset som du vil.

//Dan Ravn, idéfacilitator