Stoler du på mig?

Tillid er altafgørende, hvis vi gerne vil udvikle os. I dag vil jeg dele et simpelt trick til at skabe tillid, når vi brainstormer.

Jeg elsker en god udfordring, og elsker at få skubbet mine grænser. Eller – lad mig lige præcisere. Jeg elsker en god udfordring, når den er vel overstået, og jeg elsker at se tilbage og opdage, at min grænse er blevet rykket 🙂

Jeg hører til de uheldige, der har galoperende højdeskræk. Trods min udtalte højdeskræk, fik jeg alligevel for mange år siden i et kådt øjeblik sagt, at jeg godt kunne tænke mig at springe i faldskærm. Rimelig dumt. Enig.

For seks år siden fyldte jeg så 30. Og gæt en gang hvad min mor huskede…og overraskede mig med på dagen.

…En time efter at have modtaget “gaven” stod jeg på en mark sammen med en instruktør. Der var ingen tvivl. Jeg skulle dø. Vi lavede en masse øvelser og gennemgik hver detalje, men det eneste, jeg tænkte på, var hvor ondt det i grunden gør at ramme jorden med 200 km. i timen, og hvilken farve min urne skulle være. Lavendel, måske?

Pludselig siger instruktøren “så er der afgang”… det sortnede for mine øjne, og med bævrende stemme fik jeg fremstammet “undskyld – men jeg tør ikke, og jeg glemte altså at høre efter – jeg ved ikke, hvad jeg skal, og jeg er for ung til at dø, og jeg ved ikke engang, hvilken snor jeg skal hive i”

Instruktøren kiggede mig i øjnene, og spurgte “stoler du på mig?”.

dan

Hvis vi vil udvikle os, uanset om det er professionelt eller privat, bliver vi nødt til at starte med at stole på hinanden. Det er nemlig kun med tillid, at vi tør bevæge os ud på usikker grund.

Hvor meget stoler du på dine kolleger? Stoler du så meget på dem, og tør du sige alt hvad du tænker uden filter, uanset hvor dumt det lyder?

Når jeg brainstormer med virksomheder er det afgørende at vi tør stole på hinanden, og stole på at alle idéer er velkommen.

Vi har nemlig alle prøvet at sidde i en brainstorm, hvor vi er kommet med en lidt skæv idé, hvorefter en eller anden spade farer op, og med fråde om munden dasker ideen ned, som havde man hevet et pornoblad frem i et nonnekloster.

Det gør man kun én gang.

Den største ulempe, når vi brainstormer er, at vi er helt afsindigt gode til at kigge på en ide, og uanset hvor god den så end er, kan vi finde lige præcis det dér lille bitte hul i osten, der måske ikke helt hænger sammen.

Derfor ender de fleste brainstorms med, at deltagerne ubevidst kun siger de “tilladte” ideer højt. Nemlig de idéer der allerede ER afprøvet, og har bevist sit værd. Men det får vi alså ikke nye idéer af.

Så hvordan kan vi skabe tillid i en forsamling, så vi tør sige mere? Og specielt i forsamlinger hvor vi måske ikke kender hinanden særlig godt?

For et års tid siden fandt jeg en video med Duncan Wardle, kreativ direktør for Disney. Han demonstrerede en simpel, men samtidig effektiv metode til at skabe tillid, når man brainstormer.

I al sin enkelthed går metoden ud på at sige “ja… og…”

Prøv en gang at lægge mærke til ordvalget, når I brainstormer i dag. Der er typisk to sætninger, der dominerer:

Synes man det er en dårlig ide, er det typiske svar: “ja… men…” hvorefter man lister alle grundene til, at det er en idiotisk ide.

Synes man det er en god ide, eller bliver man inspireret er det typiske svar: “ja… rigtig god ide… eller også…” hvorefter man kommer med sin egen version.

Ved at gøre det til en regel (og følger den) kun at måtte svare med “ja… og…” flytter man bjerge. Det lyder for godt til at være sandt, men den er god nok.

Det, der automatisk sker, er at hver deltager ubevidst tager udgangspunkt i det, de bedst kan lide ved ideen, for så at bygge videre på det.

Vi kan ikke tale os til tillid. Tillid skabes først, når vi oplever den i praksis, og når vi brainstormer er tillid, når vi tør sige ideer højt uden frygt for, hvordan den bliver modtaget.

Tilliden skabes, når vi oplever, at vores ideer bliver ikke bliver fejet af banen eller overgået, men netop når de bliver bragt i videre spil.

Og bare rolig – der skal nok komme en lejlighed til at komme med indvendinger. Men hver ting til sin tid.

//Dan Ravn, Idéfacilitator og foredragsholder

Jeg har arbejdet professionelt med idéudvikling i mere end 18 år. Jeg faciliterer brainstorms, holder foredrag og gør det nemt for virksomheder at tænke nyt.

nakedgoat.dk // ide@nakedgoat.dk // Tel. 5050 7063