naked_goat_blandet_brainstorm

…Og så døde “plejer”

(Dette er artikel 4 af 4, hvor jeg deler tricks til at få bedre idéer)

Kl er 8.27. Om bare tre minutter starter jeres årlige udviklingsdag. Du er fuldstændig klar – knivskarp og strutter af begejstring. Du kan næsten ikke vente, for du har bare den bedste idé med i ærmet. Du har tumlet rundt med idéen uden rigtig at få den til at falde på plads. Men pludselig var idéen der – øjeblikket hvor det hele pludselig gav mening.

Det føles nærmest som en form for forelskelse. Alt er pludselig bedre og lysere end det var i går. Selv Hippie-Hanne som mener, at kroppen er selvrensende, og som har fundet den surtlugtende uldsweater frem fra gemmerne, får et langt og inderligt kram på vej hen til mødet.

“Er der en, der gerne vil lægge ud?” ENDELIG!!!! Du hopper op af stolen, kaster dig på gulvet og bryder ud i sang. Ej ok.. det var nok lige friskt nok. Lad os tone den ned til at du med begejstring fortæller de andre om din idé.

Din pitch er færdig, du kigger spændt på dine kolleger rundt i lokalet. Ingen reaktion. Ahh kom nu – sig noget. “Tak for det… men jeg synes måske ikke, at det passer lige til vores virksomhed. Vi plejer jo ikke….” mere hører du ikke. Simon Sur har taget sin yndlingshat på i dag, og det eneste du tænker på, fra dette punkt er hvordan, du kan skaffe en død rotte og nøglerne til hans bil.

naked_goat_blandedt_brainstorm_soren_sur

Efter at have bidt halvdelen af underlæben af for ikke at sige noget virkelig grimt, siger du undskyldende “Ja det var måske også en fjollet idé – jeg synes bare, det kunne være sjovt at prøve noget nyt”.

ALLE virksomheder har en Simon Sur, og der skal ikke mange seancer til, før man selv begynder at frygte udvikling. Pludselig er man selv, en af dem der mener, at det er innovativt at skifte farven på visitkort fra skiffergrå til koksgrå.

Men hvad gør man så? Skal vi bare tage til takke med, at vores innovation er lige så spændende som en sovepose efter en uge på Roskilde?

Det mener jeg ikke. Og jeg tror heller ikke, at Simon han er så sur, som man kan gå og tro. Jeg tror, det største problem er, at han ikke selv var med i processen og derfor ikke kan “mærke” idéen. Jeg er ret sikker på, at hvis man tager ham i hånden, og lader ham være en del af tankeprocessen, så er han meget mere åben for nye tiltag.

Så derfor vil jeg i dag dele en teknik, der kan hjælpe både jer og Simon Sur til at slå ”plejer” ihjel.

Som eksempel vil jeg bruge en bank. Jeg synes, der er noget dominerende ved banker – noget jeg ikke bryder mig om. Jeg sidder lidt med samme følelse, som når man er sendt op på rektors kontor, fordi man har tegnet noget upassende på tavlen. Uanset hvad han siger, nikker man bare og kigger ned i jorden.

Det kan selvfølgelig godt være, at jeg er den eneste i hele verden, der gerne vil have en bedre stemning i banken. Men nu er det så heldigvis mig, der skriver, og derfor mig der bestemmer.

Øvelsen er rimelig simpel. Man tager udgangspunkt i, hvordan man gør tingene i dag, og så blander man posen, og tager man nye veje derfra.

Step 1: lav 2-4 kolonner med de elementer der indgår i en oplevelse. I dette tilfælde kunne det være “ventetid” og “lokale”

Step 2: Start i plenum. Tag én kolonne af gangen. Start med at skrive hvordan det er i dag. Hvad bruger vi ventetiden på i dag? “At stå i kø” eksempelvis. List derefter uden at tage hensyn til problemstillingen, hvad man ellers kunne bruge 5 minutter på, hvis man ikke skulle vente. Tag derefter “lokale” og gør det samme.

naked_goat_blandet_brainstorm_ventetid

Step 3: Lav små grupper af 2-4 i hver gruppe. Hver gruppe skal nu lave en ny kombination af to ord – et ord fra hver kolonne. Eksempelvis “Afslapning” + “Loungemiljø”

Step 4: Hver gruppe starter med at lave et mind map for hvert ord.

Et hurtigt uddrag kunne se sådan ud:

 

naked_goat_blandet_brainstorm_mindmap1

naked_goat_blandet_brainstorm_mindmap2

Step 5: Sæt en timer en på 30 minutter. Ud fra de to mind maps diskuteres nu nye idéer.

Et eksempler med udgangspunkt i “Afslapning” + “Loungemiljø” kunne måske være:

Hvad med at droppe køen og skranken, hvor jeg som kunde skal stå i en kø, op til en der kan hjælpe mig. Lad os vende det om så han eller hun kommer til mig. Man kan måske drage parallel til restaurationsbranchen. Der er restauranter, hvor man skal op i stå i kø i baren for at bestille sin mad, og der er restauranter, hvor man bliver serviceret ved bordet. Hvor vil du helst spise?

Med det som udgangspunkt kunne man måske forestille sig en bank, hvor man kom ind, og fik tildelt et hyggeligt bord med det samme. Her kunne man så sætte sig ned og nyde en kop kaffe, åbne sin laptop eller bare slappe af i en god atmosfære. Når det så var ens tur, skulle man ikke op til en dødsyg skranke. Istedet ville bankassistenten komme ned og sætte sig ved ens bord. Alt kunne ordnes ved bordet via en tablet og en wifi-printer. Det ville skabe en mere intim stemning med en langt større følelse af service.

Fortsæt med at danne nye idéer indtil uret ringer.

Step 6: Grupperne præsenter deres idéer for de andre.

Hvis du kunne lide artiklen, så like og del den rigtig gerne. Det viser nemlig, at du gerne vil have mere af samme slags. På forhånd tusind tak 🙂

Husk at følge med, for jeg vender snart tilbage med endnu flere vinkler på innovation og idéudvikling.

//Dan Ravn, idéfacilitator

P.S. Har du lyst til at drikke kaffe med mig? Jeg vil gerne tale om, hvordan I kan blive endnu mere innovative i fremtiden. Giv mig et ring på 5050 7063 eller læs mere her på siden