logo

fem ting der gør det lettere at tænke ud af boksen

Godt at se dig – Jeg er sikker på at Mona ville værdsætte dit valg

De fleste introverte mennesker er samtidig ret blufærdige, når det kommer til kreativitet. Både overfor andre men faktisk også overfor sig selv. Derfor er det vigtigt, at man skaber de bedste rammer for at kreativitet kan gro.

For lettere at komme ud af boksen kræver det fem ting, og det gælder faktisk ikke bare for Mona men os alle sammen.

1. Tillid

Det første og vigtigste er tillid. Vi skal have tillid til de andre for at turde at være kreative, og vi skal have tillid til at selv, fordi vi skal turde at “blotte” os selv. Det føles for de fleste rigtig ubehageligt, og derfor vil de fleste gerne tage den første og bedste idé og gå direkte til eksekvering.

Vi er faktisk ikke særlig komfortable i den kreative zone, hvorimod eksekvering (som jo også føles kreativt) er dejligt tryg. For selvom vi videreudvikler, og tænker videre i dette stadige, er vi jo blevet enige om, at grundideen er god, og så kan vi meget bedre slappe af.

Det kan derfor gavne selvtilliden, hvis man i starten går hurtigere til eksekvering. På lang sigt er det selvfølgelig bedst at kunne opholde sig længere tid i idéudviklingsfasen.

2. Provokation

Som jeg har været inde på en del gange, er det enormt vigtigt, at vi provokerer vores hjerner.

Eksempelvis kan jeg sige sten, saks, og så vil du næsten med garanti sige “...papir". Det siger du, fordi din hjerne på brøkdele af et sekund genkender et mønster, og giver dig et svar. Og ikke bare et tilfældigt svar men det RIGTIGE svar. Eller sådan føles det i hvert fald, for jeg kunne lige såvel have fortsat sætningen med “nøgle, kniv og jernstang” fordi jeg måske tænke på “ting der kan ridse en bil” – men du havde ikke engang overvejet et sekund at spørge ind til noget, for du kendte svaret.

3. Acceptér at kreativitet blot er en fortolkning af noget vi har set eller oplevet før

Smag lige lidt på den. De fleste (specielt kreative) vil straks sætte sig imod, men så snart man accepterer den kendsgerning, vil man også hurtigt opdage, at man kan få langt flere og bedre idéer ved bare at give hjernen den rigtige stimulans.

4. Tid

Det fjerde vi skal bruge for at være kreative er dedikeret tid. Det nytter ikke noget at bruge fem minutter hist og pist, og det nytter slet ikke noget at bede Mona tænke ud af boksen, når hun “lige får tid” – for det får hun ikke.

Der skal afsættes sammenhængende tid, som er lang nok til, at man IKKE tripper for lige at tjekke en mail, eller sidder og tænker på det møde, man skal deltage i om et kvarter, eller om det barn man skal hente i fritteren inden længe.

5. Tid

Det femte vi skal bruge, er også tid. Men det er en anden slags tid - jeg kalder det for summetid.

Vi har alle sammen prøvet at spekulere på noget; en problemstilling, en ide, eller noget helt andet. Og man tænker og tænker og tænker. Lidt i den ene retning og så lidt i den anden retning, men man kommer ikke rigtig frem til noget brugbart. Men så samme aften når man står og børster tænder, eller har lagt sig ind i sengen for at sove – BUM, så er det der… et knivskarpt svar på det spørgsmål man har gået og kæmpet med. Det er fordi vores hjerner har brug for løsninger. Først når der er en løsning, stopper energiudslippet, og derfor er hjernen meget interesseret i at få løst problemet.

Vil du have mere?

Hvis du vil have flere artikler om idéudvikling, vil jeg virkelig sætte pris på et like, en kommentar, eller en besked på LinkedIn. På den måde ved at jeg, at du vil have mere af samme skuffe.

dan

Vil du vide mere om idéudvikling hos Naked Goat, og om at skabe en idékultur, eller er du bare nysgerrig, så lad os drikke en uforpligtende kop kaffe

//Dan Ravn
Naked Goat

tlf 5050 7063
email idé@nakedgoat.dk

WORKSHOP

Få et kreativt spark i røven. Workshops er for virksomheder der står med en konkret udfordring, hvor de har brug for kreativt indspark

> Læs mere om workshops

KURSER

Bliv markant bedre til at få idéer. 5 moduler for virksomheder der gerne vil arbejde med idékultur som en integreret del

> Læs mere om kurser