logo

Faa et højere abstraktionsniveau

Godt at se dig – du er allerede to skridt foran dem, der valgte ikke at trykke på linket!

Det bliver en smule nørdet, men hæng i, for det er faktisk ret spændende.

Daniel Kahneman er forsker og nobelprisvinder. Han beskriver, at vores hjerne har to systemer: system 1, som er det hurtige og intuitive, og system 2, som er det langsomme og eftertænksomme.

Eksempelvis kan jeg sige "Sten, saks, […]” og bede dig fortsætte min sætning. Chancerne for, at du siger papir, er ret høj, fordi dit system 1 på brøkdele af et sekund genkender et mønster og giver dig et svar.

Lad os prøve noget andet – hvad er 61 x 42? Der er det straks en anden sag. Du kan godt give mig et svar, men dine pupiller vil udvide sig, dit hjerte vil banke hurtigere, og dine muskler vil spændes. Du har ikke noget problem med at give mig et svar, men det kræver energi, som du skal beslutte dig for, om du vil bruge eller ej. Dette er system 2.

Disse to systemer styrer vores opfattelse, reaktioner, og holdninger i livet.

Se eksempelvis på linjerne under teksten – du kender dem sikkert – de er nøjagtig lige lange, og selvom du måler efter og godt kan se, at de er 100 % lige lange, så vil system 1 blive ved med at opfatte dem som to forskellige størrelser. System 1 reagerer automatisk uden vores kontrol.

pile

Spørgsmål:
Et bat og en bold koster tilsammen 150 kroner. Battet koster 100 kroner mere end bolden. Hvad koster bolden?

bat

Her vil dit system 1 næsten med garanti råbe "50 kroner". Også selvom du kom frem til det rigtige svar, som i øvrigt er 25 kroner, kunne du sikkert alligevel føle trangen til at sige 50 kroner. Grunden er, at system 1 altid vil prøve at komme med et svar så hurtigt og effektivt som muligt. Det er altså vores krops form for øko-mode, der prøver at spare så meget energi som muligt.

Selvom man kan fristes til at tro, at system 1 er dårligere end system 2, ville vi ikke kunne leve uden system 1. Forestil dig, at hver gang du skulle ud af sengen, skulle du overveje, om du skulle stå ud med højre eller venstre ben først, og derefter udtænke en plan for, hvordan du skulle holde balancen, når du først var kommet op.

Spørgsmål 2
Hvor mange af hver slags dyr tog Moses ifølge det gamle testamente med om bord på skibet?

HiRes
Det rigtige svar er 0. Moses tog ingen dyr med om bord – det gjorde Noa, men fordi dit system 1 er så ivrig efter at lukke ned for energiforbruget, kommer den med det hurtigste svar tænkeligt og lægger derfor ikke mærke til fejl. Dette trickspørgsmål med Moses er så udbredt, at det er kendt som "The Moses effect”, fordi stort set alle svarer forkert.

Og her min pointe:

Det var en lidt lang tur rundt i manegen, men her kommer min pointe. Jeg startede med at bede dig fortsætte min sætning "Sten, saks, […]” Og det er så nu, jeg fortæller dig, at min tanke og min kategori for disse ord var "Ting, der kan ridse en bil”. Men du overvejede ikke så meget som et sekund at spørge ind til noget eller bede om en uddybning

Og det er netop bevis for, at vi som mennesker har så lavt et abstraktionsniveau og ikke kan forholde os til halve idéer fra andre mennesker – vi får et input, som vores system 1 ikke kan håndtere – system 1 spørger så system 2: "Er det noget, du vil bruge ressourcer på?" og nej, det er det som regel ikke – lige såvel som at du med garanti heller ikke udregnede det regnestykke, jeg faktisk bad dig om tidligere (og hvis du gjorde, vil jeg helt vildt gerne vide det).

– Vi tænker og arbejder ud fra vores egen lille verden med vores erfaringer, vores holdninger og vores vaner. Og selvom vi næsten uden undtagelse opfatter os selv som rummelige mennesker, der selvfølgelig er åbne over for andres idéer, er sandheden bare, at vores system 1 siger "dur ikke" i stedet for at prøve at videreudvikle idéen.

Her er et trick eller rettere – her er tre helt konkrete ting, du kan gøre for at give mere plads til en idékultur.

Næste gang I har en brainstorm, tager du tre tændstikker i venstre lomme. Når du hører en dårlig idé – gerne en virkelig dårlig en af slagsen – så skal du gøre det til din mission at køre med og videreudvikle idéen. Fortsæt, til nødden er knækket, også selvom andre i gruppen måske gerne vil videre i teksten, må du ikke give op. Når idéen er gået fra at være virkelig dårlig til at være virkelig god – eller i det mindste acceptabel – tager du en tændstik fra venstre lomme og putter over i højre (uden at folk ser det).

Inden jeres brainstorm er ovre, skal du sidde med tre tændstikker i højre lomme. Det lyder hårdt – og det er det også. Måske du kan starte med én eller to tændstikker :-)

Men husk – for at det skal blive en succes, skal der handling til. Det er altså ikke nok at tænke "Det var da en super idé, det må jeg prøve". Gør det nu, og gør det til en vane. Det er benhårdt arbejde, men dine kolleger vil mærke din opbakning, så du indkasserer altså med det samme.

PS. Vil I gerne være bedre til at få idéer, har jeg et kursus, der netop gearer den kreative hjerne.

>> Fortæl mig mere om hvordan vi får bedre idéer

PPS. Vil du vide mere om system 1 og system 2, kan jeg varmt anbefale at læse Daniel Kahnemans bog: "At tænke hurtigt og langsomt."