På med nej-hatten og kom med!

Når I arbejder med innovation og idéudvikling i jeres virksomhed, har energien en helt afgørende betydning for det output, I får. Derfor skal I turde være ærlige over for jer selv i forhold til, hvor gode er I til at “tage med” på den rejse, som kreativitet er.

Jeg kan ikke tælle hvor mange gange, jeg har hørt om personer, der er gået slukørede ud fra en brainstorm og har tænkt “Hvorfor er der altid én, der skal ødelægge det hele og punktere ballonen af kreativ energi? Hvorfor kan de da for fanden ikke bare holde deres kæft, hvis de ikke har noget bedre at sige!”

Beklager tonen, men kender du følelsen?

Det sker ikke kun i brainstorms. Faktisk tror jeg, det er ret universelt, at der altid er nogen, der er “på tværs” og siger “nej” når andre siger “ja”

Idéudvikling er jo ikke kun noget, der foregår i store grupper med gule sedler. Det er i lige så høj grad, når vi udveksler idéer to og to. Uanset konstellationen er energien en afgørende faktor for det output vi genererer.

To oplevelser. Samme udgangspunkt. En verden til forskel

Oplevelse 1: For nogle uger siden var jeg booket til at holde en brainstorm om eftermiddagen. Normalt prøver jeg at holde kalenderen fri for møder inden, da min energi er ret afgørende, når jeg skal være “på”, men netop denne dag, havde der alligevel sneget sig et møde ind om formiddagen.

Formiddagsmødet var et sparringsmøde, hvor vi skulle idéudvikle på hinandens virksomheder. Mødet var kun lige startet, da jeg begyndte at mærke, hvordan personen stille sugede al min energi, og hvordan alle idéer stille begyndte at forlade min krop. En time senere da mødet endelig var slut, var jeg lige så flad som et badedyr efter en svømmetur med Amin Jensen.

Det energidyk krævede så sindssygt meget af mig for, at jeg kom op i gear igen inden mit oplæg, og da jeg endelig kom hjem, gik jeg fuldstændig omkuld på sofaen.

Oplevelse 2: For nyligt spiste jeg frokost med et relativt nyt bekendtskab. Vi talte om nøjagtig de samme emner, som i min forrige oplevelse. Forskellen var bare, at jeg her gik hjem og tænkte “FEDT!!! Der er så mange muligheder – hvor skal jeg starte”

Samme udgangspunkt. En verden til forskel. Men hvad var forskellen? De fleste vil måske tro at den første person havde taget den udskældte nej-hat på, og dermed var kritisk overfor mig og mine idéer. Men det handler faktisk ikke om kritik, eller at være uenige – det handler om hvilken energi, vi giver videre til andre mennesker.

Person nummer to var lige så kritisk over for nogle emner som person nummer et. Forskellen var, at person nummer to tog med mig på min rejse, i stedet for at stå inde ved kajen og skabe sig som en gal posedame. Og DET gjorde forskellen.

Jeg mener bestemt, at Nej-hatten er et super effektivt værktøj, når man skal idégenerere, for det giver tingene nye perspektiver og åbner op for nye muligheder. Men den skal bruges rigtigt.

Her er forskellen på den gode og den dårlige nej-hat:

A: “Det er ikke for at skuffe dig, men jeg tror simpelthen ikke på at X kan lade sig gøre” 

B: “Hvordan kan vi opnå noget tilsvarende, hvis X nu ikke var en mulighed?”

Hele forskellen ligger i nysgerrigheden. Spørgsmål og nysgerrighed er ofte, det der afgør, om man tager med på rejsen, eller om man bliver på kajen.

Når jeg arbejder med idégenerering i teams er en stor del af min opgave at løfte energien og sørge for, at alle kommer med på rejsen, og når jeg fornemmer at nej-hatten kommer op af tasken, er det min opgave at få god energi fyldt ind i den.

Hvis I ved at der vil være modstandere, når I skal brainstorme, så brug det aktivt, og gør det til en del af forløbet at have nej-hatten på. Men sørg for at designe forløbet og øvelserne, så man tager med på rejsen, og gør det udviklende frem for afviklende.

Så på med Nej-hatten og kom med på rejsen!

//Dan Ravn, Idéfacilitator

Jeg arbejder strategisk med idéudvikling, og gør det let for virksomheder at tænke nyt.