3 måder ledere står i vejen for nytænkning

Dem der kender mig godt, ved at jeg kan blive stædig som en mølædt kamel. Det er blevet bedre med tiden, men nogle gange kommer det over mig, så jeg krummer tæer.

For et par måneder siden havde jeg tømmermænd, og efter 12 timers selvmedlidenhed fik jeg endelig slæbt mig ud på gaden for at hente take-away.

Da jeg ankommer til take-away stedet, får jeg at vide, at der liiiige går 2-3 minutter. Puhh – 3 minutter… det er næsten ikke til at bære i sådan en tilstand.

Da jeg 20 minutter senere for 5. gang spørger, hvordan det går med min bestilling, siger hun “Der går liiige 2-3 minutter”.

Jeg var efterhånden så sur, at jeg kunne forvandle candyfloss til citronsyre, men det værste var faktisk, at jeg var så tørstig, at jeg følte min mund sprækkede, hver gang jeg trak vejret.

Endelig kommer ekspedienten hen imod mig. “Nu kommer det” tænkte jeg “ENDELIG”. Men det gjorde det ikke “Ja jeg undskylder altså meget – men der går liiige 2-3 minutter” sagde hun.. igen. “Men må jeg ikke tilbyde dig noget at drikke, imens du venter?”

Min krop skreg “Ja for s…. – hit med det” men samtidig så jeg mig selv, med bitterhed i stemmen, sige… “NEJ TAK! – jeg vil bare have min mad”

Jeg kunne mærke panikken sprede sig i desperation for at trække svaret i mig igen uden at tabe ansigt. Men jeg er for sur og for stædig, så jeg måtte pænt vente med at få slukket tørsten, til jeg kom hjem.

Nogle gange har vi det med at spænde ben for os selv. Nogle gange af stædighed, og andre gange sker det, uden vi lægger mærke til det. Derfor bør vi af og til stoppe op og se på de beslutninger, vi har truffet med friske øjne.

Når man ser på virksomheder udefra, er det ret nemt at spotte, hvor de i den grad spænder ben for sig selv.

Her er de 3 steder, hvor jeg mener, mange ledere spænder ben for virksomhedens nytænkning.

1: Mindset og erfaring

De fleste ledere sidder på deres post, fordi de er pisse dygtige. De har igennem deres karriere opbygget viden og gentagne gange bevist, at deres beslutninger er de rigtige beslutninger.

Erfaring er super vigtigt, men det kommer også hurtigt i vejen for at tænke nyt.

Det er nemmere og hurtigere at gøre de ting, der har virket før, og de fleste ledere tror fejlagtigt, at de skal have svaret på alt.

Erfaring får os til at kigge bagud for at se, hvad der har virket i fortiden, men hvis løsningen ligger i fremtiden, finder man den ikke ved at kigge bagud. Man bliver derfor nødt til, for en stund, at lægge sin erfaring fra sig og tilgå det med en begynders mindset.

Hvis vi i stedet tilgår nytænkning i samskabelse, får vi ikke alene flere idéer, vi får også idéer ud fra forskellige mindsets og fra mennesker med andre erfaringsmønstre.

2: Tryghed og stædighed

Vi mennesker har en bias, der gør, at vi frygter det, vi ikke kender eller forstår – en praktisk egenskab, der gjorde, at vi i fortiden ikke kom dansende ud af busken for at kramme en sulten sabel-tiger.

Ulempen er til gengæld, at vi foretrækker at gøre tingene, som vi altid har gjort. Det føles rigtigt og det gør os stædige, fordi vi tror vi har ret. Prøv en gang at se tilbage og læg mærke til stædigheden:

“Det er utopi at tro at en computer, bliver hvermands-eje”

“Internettet er bare en døgnflue”

“Man kommer da aldrig til at se film på internettet”

“En computer kombineret med en telefon? – det tror jeg ikke”

“Deleøkonomi? – folk vil da have deres eget”

3: Tid og prioritering

Den største synder er tid. Når det går godt, er det jo ikke nødvendigt at tænke nyt, og når det går dårligt, har vi ikke råd til at tænke nyt.

Det handler ikke nødvendigvis om, at man skal til at bruge flere dage om ugen på nytænkning. Men det skal prioriteres.

Forestil dig hvordan jeres udvikling ville se ud, hvis hver medarbejder arbejdede struktureret med at tænke nyt bare én time om ugen. Den tid svarer til at ryge én cigaret om dagen!

Kreativitet og nytænkning sker ikke indimellem, når der lige er tid. Det skal prioriteres, og man skal arbejde seriøst og strategisk med det. Ellers bliver det bare en pause uden egentlig output.